Wait Until Dark

Goetz, Lothar (2012) Wait Until Dark. [Show/Exhibition]

WarningThere is a more recent version of this item available.
[img]
Preview
PDF
LotharInvitation.pdf

Download (71kB)
[img]
Preview
PDF
Lothar_Götz_handout.pdf

Download (128kB)
[img]
Preview
PDF
Lothar_Götz_list_of_works.pdf

Download (129kB)
[img]
Preview
PDF
Lothar_Gtz_Gallery_plan.pdf

Download (242kB)
[img]
Preview
Image (JPEG)
photo.JPG

Download (406kB) | Preview
[img]
Preview
Image (JPEG)
Lightbox1.jpg

Download (1MB) | Preview
[img]
Preview
Image (JPEG)
Lightbox1.jpg

Download (1MB) | Preview

Abstract

Lothar Götz’s exhibition for Chapter features a comprehensive body of work that ranges from site-specific wall painting and room-sized spatial installations to framed drawings on paper. His practice is informed by real factors of circumstance, site, or the particular inhabitants or histories of a building or place and he mixes these with interlinked narratives that are drawn from film, architecture, art, music and books.
There is a clear coherence and dialogue across his work through its continual engagement with ideas about architecture and space, and its characteristic use of abstract geometric forms, fields and lines of intense colour.
Many of his drawings represent the floor plans of idealised or imagined dwellings, sometimes for specific people or historical figures, sometimes for fictional ones. Colour is used to describe the functions and atmospheres of rooms, or the situations and qualities of the surrounding landscape, and take their cues from the identity of the person who is thought to live there, in a web of imaginative factors that intuitively feed into the geometrical arrangement for each drawing.
For Chapter, Lothar has created a number of new works: retreat Black is a sculptural form or ‘room’ that employs the many facets of his wide-ranging practice and offers a more complex viewing experience of the works contained within. Shadow Green, Shadow Black, and Shadow orange, three site-specific wall paintings, work to redefine specific characteristics of the gallery by drawing the gaze from inside this structure and in to a dialogue with the existing architecture beyond.
Circus, a new wall painting at the end of the gallery, is a vivid exploration of the many- layered nature of line and plane, and the architectural qualities and spirit of the place. It will be visible for the life of this exhibition, before it too is absorbed into the history of the building and the people who occupied it.

Item Type: Show/Exhibition
Subjects: Fine Art > Painting
Depositing User: Lothar Goetz
Date Deposited: 28 Feb 2012 12:47
Last Modified: 16 Mar 2017 05:09
URI: http://sure.sunderland.ac.uk/id/eprint/2801

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year